Barkod ve Etiket Türleri Nelerdir?

Barkod ve Etiket Türleri Nelerdir?
Birçok barkod sembolojisi ve dili bulunmaktadır. Her bir sembol kendisine ait özellikleri, karakter kodlama, basım ve kod çözme gerekleri, hatları düzenleme ve bunun gibi kurallara sahiptir. Günümüzde dünyada kullanılan yaklaşık 255 barkod türü bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı etkin bir uygulama gerçekleştirebilmek için uygun bir barkod seçimi yapılması gerekmektedir. Barkod seçimi yapılırken, verinin şekli kullanım alanları, büyüklüğü, veri yoğunluğu ve güvenliği düşünülerek dikkat edilmesi gerekilen en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Kullanılan ürünlerin barkodlu olmasını istiyorsanız aynı zamanda ambalajları birden fazla ürünlerde kullanıyorsanız, barkodsuz ambalajınız varsa ve son kullanma tarihi, üretim tarihi, seri numarası, barkod, içerik, ürün adı ve değişken bilgileri bulunduran etiketleri basmak isteniyorsanız termal (ısı ile baskı) termal transfer (ribon ile baskı) yapabilen yazıcılardan bir tanesini kullanmak gerekmektedir.
Barkod Hangi Alanlarda ve Nerelerde Kullanılır?
Sevkiyat, üretim, dağıtım ve depolama, perakende satış işlemlerinde, doküman yönetiminde, demirbaşların izlenmesinde, personel devam kontrolünde, kalite kontrolde, sağlık işlemlerinde, elektronik ticaret, değerli evrakların izlenmesinde, servis hizmetlerinde, park ve otoyollarda, garanti uygulamalarında,  posta hizmetlerinde, doğalgaz, su elektrik ve telefon vezneleri hizmetlerinde, bilgi depolama, ihracat işlemleri ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır.
Barkod Etiketi Neden Gereklidir?
Özellikle Baskısız Etiket ve Baskılı Etiket Kullanılan ürünlerin yurtiçi piyasalarında etkin ve kaliteli bir şekilde sunulabilmesi ve yurtdışı pazarlarına ihraç edilebilmesi için, barkod olmazsa olmaz koşullardan bir tanesidir. Yurt içi pazarlarında toptancılardan perakendecilere ve ondan da tüketicilere sağlanarak akan arz sürecinde bütün üreticilere avantaj sağlar. Bunun yanı sıra barkod kullanmayan sahibi olmayan ürünler yasal olmadığı için iç ve dış ticarette ve ulusal uluslararası pazarlarda artık dolaşamamaktadır. Ürünün bütün bilgileri üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilerini hızlı bir erişim sağlamaktadır. Barkod pazarlama dünyasının ortak bir dili olarak bilinmektedir.
Barkod Etiketinin Fayda ve Yararları Nelerdir?
Barkod etiketi veri toplama işlemlerinde iki ana temel olarak yarar sağlamaktadır. En doğru bilgiler ve hız. İstatistik bilgilerine göre verilerin klavyeden girilmesi esnasında yaklaşık olarak 200-300 karakterler vardır ve bunlardan bir tanesi kesinlikle hatalı olmalıdır. Barkod ’da bu oran 3 milyonda birdir ve çok düşük bir ihtimaldir. Hızlı doğru veri alfabesidir barkod. Optik okuyucularda kullanılan barkod veri girişleri ve kontrollerinde 16 kat daha hızlı olarak kullanılmaktadır. Optik barkod okuyucuları genelde alışveriş marketlerinde ve depolar gibi çok büyük hacimli verilerin izlediği yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Barkod master filmleri küçültülüp büyütülmedikleri için suretleri alınması da sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunların yaşanmaması için orijinal master film kullanılması önerilmektedir aynı zamanda ekonomik olduğundan çok kullanılmaktadır.
Barkod Okuyucuları Nasıl Çalışır Barkodu Nasıl Okur?
Kullanımlarda, bir barkod sembolleri görünebilir ışık kaynağı ve kızıl ötesi ile aydınlatırlar. Koyu olan çubuklar ise ışığı emer, boşluklar ise bunu tarayıcıya geri yansıtırlar. Kullanılan bir tarayıcı ışık dalgalanmalarını barkod da bulunan çubuk ve boşluk şekillerini taklit edilen elektrik darbelerine dönüştürülmektedir. Dekoder, elektrik darbelerini matematik algoritmaları aracılığı ile dönüştürerek bunları ise el terminali ile, PC denetimci ya da ana bilgisayar sistemlerini aktarmaktadır.
Share it Please

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Telefon oyunları - Cep telefonu oyunları - Android oyunları. Designed by Templateism